Zelflevering

maart 12, 2012 by
Filed under: Duurzame Energie, Tweede Kamer, zelflevering 

In mijn achtertuin staat een appelboom. De boom zal er wel nog jaren kunnen blijven staan en elk jaar weer appels leveren. Vrienden van mij hebben het anders aangepakt. Ze zijn gezamenlijk een boomgaard gestart en plukken daar hun appels. Ook lekker. Allemaal vrij gewoon, niets bijzonders.

Maar als we de appelboom vervangen voor een zonnepaneel, dan wordt het ineens een ander verhaal. Niet voor mijn zonnepaneel in mijn achtertuin. Maar wel voor mijn vrienden. Hun boomgaard is een zonneweide geworden. Maar waar ze voorheen appels mee naar huis namen, is dat nu duurzame energie. En dan gebeurd er ineens iets raars: er moet energiebelasting en btw worden betaald. De zonneweide wordt ineens een wel erg dure hobby, dus houden mijn vrienden het toch maar bij appels.

Ziehier in een notedop de discussie omtrent ‘zelflevering’: het aan jezelf leveren van duurzame energie. Doordat er ineens energiebelasting en btw betaald moet worden, is het opwekken van duurzame energie op afstand ineens niet meer aantrekkelijk. Een gemiste kans! Terwijl in 1996 door het ‘paarse’ kabinet de energiebelasting juist werd ingevoerd om duurzame energie te stimuleren. Totdat de Europese Unie daar in 2004 een stokje voor stak.

In 2011 is met name door Diederik Samson (PvdA) een aantal malen geprobeerd het onderwerp terug te krijgen op de politieke agenda. Helaas zonder resultaat. Oprit Duurzaamheid besloot toen in het najaar van 2011 om samen met het Klimaatverbond een nieuwe poging te doen. Samen met o.a. e-Decentraal en de DE-koepel zijn verschillende communicatietrajecten gebundeld. Uiteindelijk hebben de inspanningen van CDA-kamerlid Marieke van der Werf er toe geleid dat een motie werd aangenomen om de materie eens goed te onderzoeken. Namens een brede alliantie van verschillende organisaties, heeft Oprit Duurzaamheid daarop de co√∂rdinatie gevoerd bij het opstellen van een ‘Terms of Reference’ voor een dergelijk onderzoek. Minister Verhagen heeft de Tweede Kamer beloofd om deze ToR en de alliantie te betrekken in zijn onderzoek.

Meer informatie over ‘zelflevering’ kunt u vinden op de site www.zelflevering.nl welke door Oprit Duurzaamheid wordt opgezet.

Deze ‘term of Reference’ vindt u hier.

Share and Enjoy:
  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks

Comments

Comments are closed.